Životinje

Kako je najveći glodavac na svijetu

Pin
Send
Share
Send
Send


U pravu! Nastavite!

Capíbara ili capybara, ogroman je glodavac iz roda Hydrochoerus. Capíbara je najveći glodavac na svijetu.

Capíbaras su poluvodni sisari koji se nalaze u gotovo svim zemljama Južne Amerike. Žive u gusto šumovitim predjelima u blizini vodnih tijela poput jezera, rijeka, močvara, ribnjaka i močvara, kao i u poplavljenim savanama i uz rijeke u tropskim šumama. Capíbara je procvjetala na farmama goveda. Oni lutaju staništima od prosječno 10 hektara (25 hektara), u populaciji velike gustoće.

Kapibara

To je kontra>. Živi u mangrovi područjima Srednje i Južne Amerike, jer su joj preferirano stanište močvarna područja. Može težiti do 65 kilograma a u dužinu mjere 1,3 metra. Njegova kompaktna glava s malim ušima i velikim zubima daje joj vrlo poseban izgled. Ima dvije podvrste i nije među najugroženijim glodarima. Koristi se kao kućni ljubimac.

Poznat je i po imenu "patagonski zec" i može težiti do 16 kilograma. Živi na područjima Patagonije i ističe se svojim dugim nogama i brzinom karijere. Unatoč tome pati od lova na ljude koji cijene njegovo meso i napada europskih zečeva koji koloniziraju njegov teritorij. Oni su monogamni glodavci, dnevnici su i mogu se koristiti kao kućni ljubimci.

Njegovo prirodno stanište je u Argentini i može težiti do 10 kilograma. Razmnožava se s velikom lakoćom i smatra se invazivnom vrstom na mjestima poput Japana ili Europe. To je glodavac vodeniji od ostalih i vrlo je ljubazan prema ljudima , iako je u mnogim zemljama zabranjen kao kućni ljubimac.

Dabar je drugi glodavac po veličini i postoje različite podvrste u Americi i Europi. Stoga su tipični za sjevernu hemisferu i vrlo su česti u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Kao stanište, više vole rijeke i potoke te obično grade građevine najzanimljivije u vodi , Može težiti do 40 kilograma, iako je uobičajeno da ih ima oko 16.

Bale nastanjuju područja u blizini vodenih tokova, a posebno su brojne u zemljama kao što su Urugvaj, Meksiko ili Argentina. Smeđe krzno s narančastim dodirima posebno je lijep glodavac i može težiti između 7 i 10 kilograma , To je noćni glodavac, a njegovo meso se konzumira u zemljama kao što su Panama, Kostarika ili Peru, iako krčenje šuma ugrožava njegovo uzgajalište.

Ovo su 5 najvećih glodavaca na svijetu. Vjerojatno niste znali većinu njih, ali istina je da Oni su nevjerojatne životinje koje mogu doseći vrlo znatne veličine.

Koje su vrste glodavaca veće?

Obitelj Rodentia mnogo je opsežnija nego što mislite i svi dijele karakteristike: imaju oštre incizivne zube koji im dopuštaju da grizu drvo i plodove ili čak ugrizu kad su u opasnosti, Najveće vrste glodavaca koje postoje su:

Oguliti

Pacarana je a veliki glodavac kojem prijeti izumiranje, Stanište mu je ograničeno na venecuelansko Andsko podnožje i tropske šume Perua, Kolumbije i Bolivije. Kora može težiti i do 18 kg. Njegov znanstveni naziv je: Dinomys branickii.

Noćna je životinja čvrstog aspekta, čiji plašt podsjeća na jabatove zbog bjelkastih pruga na tamnoj pozadini leđa. Na bokovima ima molova različitog promjera.

to je zaštićena životinja Hrani se voćem, povrćem i bobicama. Ima naviku sjediti na zadnjim nogama i jesti hranu hvatajući je u ruke.

Bale, također zvane pjegavi zec Među više od dvadeset drugih regionalnih imena, u određenom je obliku slična Pacarani, ali je manje veličine.

Njegovo prirodno stanište nalazi se u vodenim tokovima u blizini tropskih šuma. Bal se distribuira od Meksika do sjeverne Argentine i Urugvaja. Njegov znanstveni naziv je: Cuniculus paca, Njegova težina oscilira između 7 - 10 Kg, Boja krzna je smeđe-narančasta, a na leđima je niz malih bijelih molova, a na bokovima je bijela pruga.

Bale su noćne i hrane se povrćem, bobicama, gomoljima, voćem i rizoma.

U Peruu, Kostariki i Panami pripitomljeno je tisućama godina. Tvoje meso tamo je cijenjeno. U divljini je zaštićena životinja, iako se zbog ogromnog proširenja staništa ne smatra ugroženom. Najveća mu je opasnost krčenje šuma.

1. Capybara

Capybara - fotografija koja otvara ovaj članak - Također poznata kao capybara, To je najveća i najteža vrsta glodavaca na svijetu, preferira tropsku i umjerenu klimu u blizini rijeka, potoka ili ušća, a nastanjuje se uglavnom u Srednjoj i Južnoj Americi.

Njegovo robusno tijelo i mala glava prekriveni su gustom smeđom kosom, Može težiti oko 50 kilograma, a mjeri 130 centimetara. Zubi su bijeli i imaju četiri donja i četiri gornja sjekutića.

Kapibara je sumrak životinja koja provesti dan u blatu ili vodi kako bi izdržao vrućinu i kad je vrijeme za spavanje, izaberite bilo koje mjesto među vegetacijom, jer ono ne stvara brazde. Hrani se biljem, vodenim biljkama, voćem i šećernom trskom.

Ovaj poluvodni sisavac je podrijetlom iz Euroazije i Sjeverne Amerike, iako je uveden na južnoj hemisferi, gdje se smatra invazivnim štetočinom. Preferira vlažna staništa i s dobrom količinom stabala koja služe kao zaklon i hrana.

Poznat je po tome što ima širok i pahuljast rep, kao i po sposobnosti da gradi nasipe u potocima i rijekama, Odrasli mogu težiti do 16 kilograma i mjere oko 25 centimetara (plus rep).

Četiri incizirana zuba mabra oštri su i snažni, narančaste boje i sposobni su za 15 minuta sjeći komad drveta 30 centimetara.

3. Obična divokoza

To je još jedna od najvećih vrsta glodavaca na svijetu, a živi u toplim predjelima Afrike i južne Europe. Njegovo glavno obilježje su dugi crno-bijeli šiljci koji crtaju stražnji dio tijela i koji bacaju kad se osjeća ugroženo.

Divokoza je srednja (60 centimetara duga i 15 kilograma), glava joj je mala i Ima dva para stršećih sjekutića za usta. Oni vam omogućuju hranjenje korijenjem, gomoljima i povrćem.

Vrlo je tiha životinja, rezervirana i to Ne brani se osim ako je potrebno. Također ima samotne navike ili formira male obiteljske grupe, on se sakrije u prokopima koje je sam iskopao i noću izlazi koristeći svoj miris prilično razvijena

4. Patagonska Mara

Poznat je i kao kreolski zec, iako ne pripada toj obitelji i jedan je od najvećih glodavaca na svijetu: može težiti 16 kilograma. Riječ je o endemskoj životinji iz Argentine, koja živi u stepama, pustinjama i ravnicama.

Ima duge i jake noge koje mu omogućuju da trči velikom brzinom kad se lovi. Mara je dnevna, biljojeda i monogamna (nešto neuobičajeno kod glodavaca) i svaki par ima teritoriju od oko 40 hektara. Svake godine ženka rodi šest potomaka u podzemnim ukopanicama koje su napravile sami.

Nazivaju ga još i 'vidrom glodavaca' i izgleda vrlo slično kao dabar. Ovaj sisavac naseljava južnu Južnu Ameriku, upravo u močvarama, jezerima i potocima.

Velike veličine (teži oko 10 kilograma i mjeri 60 centimetara), ima tamno smeđe krzno sa sivkastim njuhom i dugim svijetlim brkovima. Rezni zubi - dva iznad i dva ispod - su narančaste boje. Osim toga, ima dugačak, lepršav rep koji mu omogućuje da pliva bez problema.

Razmnožavaju se jednom kad dosegnu prvu godinu života. Gestacija traje 19 tjedana, a u svakom se leglu rodi oko šest mladih. Nešto vrlo znatiželjno je da ženka može dojiti svoje štence dok plivaju, jer su grudi smještene na stranama trbuha.

Kako je najveći glodavac na svijetu?

Kapibara zadržati sličan gan s zamorcima i zamorcima, iako je prilično veće veličine. Može doseći 120 cm. Tijelo mu je bujno, noge kratke i nema repa, Kosa mu je duga, gruba i finih smeđih tonova. Ima veliku prigušenu njušku sa strmim zubima koji neprestano rastu, kao i kod drugih vrsta glodavaca i lOči su vrlo visoko na glavi, tako da ostaju na površini kad su uronjene u vodu.

Čime se hrani capybara?

Najveći glodavac na svijetu To je vrenja životinja Hrani se uglavnom kopnenim biljkama, iako može konzumirati i neke vodene biljke. Ako žive u blizini usjeva, mogu ih unijeti i hraniti nekim povrćem poput šećerna trska, kukuruz ili lubenica, Kapibara, poput zamorca, ton također prakticira koprofagiju Povremeno da biste dobili više hranjivih sastojaka.

Je li kapibara opasna za ljude?

Najveći glodavac na svijetu To nema nikakve veze s drugim vrstama glodavaca koji nas plaše Kao štakori Kapibara To je društvena, mirna i tiha životinja da kada se plaši ili vidi opasnost, upozori ostatak svoje skupine i svi otrče u najbliže vodeno područje da bi ušli u vodu i bili sigurni od grabežljivaca. Dan obično provode spavajući ili potopljeni u vodi i aktivniji su tijekom sumraka ili zore. Nisu agresivne životinje ili prenose bolesti pa ne uzrokuju nikakvu opasnost za ljudsko biće.

Možete li imati kapibare kao kućnog ljubimca?

Kapibara To je pitoma i domaća vrsta, ali je i egzotična vrsta kojoj je potrebna posebna njega Ako ga izvadite iz prirodnog staništa:

  • Vodena je životinja koja trebate biti uronjeni u vodu veći dio dana, Idealno je imati vrt s točno određenim bazenom za njegal.
  • Možda će im trebati unos vitamina C kako bi se spriječio skorbut.
  • Kosa mu je tanka i trebaju zaštitu od sunčevog zračenjaU svom prirodnom staništu najveći glodavac prekriven je blatom kako bi se zaštitio.

Čvrsta divokoza

Divljački divokoza Hystrix cristata, osebujan je glodavac koji naseljava topla područja Afrike i Europe - Južna Italija -. Glavna značajka ove životinje su neke duge šiljke (do 35 cm.) pokriva leđa, bokove i rep.

Ovim oštrim bodovima brane se od napada svojih grabežljivaca. Kad ježevi zabode u obrambeni način, s njima emitira karakterističan zvuk upozorenja. Porkokupina može težiti oko 15 kg. To je životinja od noćne navike Hrani se gomoljima, korijenjem, zelenim povrćem i povremeno lešinom.

Divlja divlja kopa, ili se skriva među stjenovitim pukotinama na svom području. Ne smatra se ugroženom.

Ako vam se ovaj članak svidio, posjetite ga.

Ako želite pročitati više sličnih članaka Najveći glodavci na svijetu, preporučujemo vam da uđete u naš dio Znamenitosti životinjskog svijeta.

Video: Nose-horned Viper Poskok Velebit (Kolovoz 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send